A fogászati digitalizáció hétköznapi használatának kihívása

Az elmúlt években a digitalizációnak köszönhetően jelentős fejlődés következet be a szakmánkban, az iparágunkban. Az egészségügyi szektorban, az orvosieszköz gyártóknál megjelentek a különböző CAD/CAM rendszerek. Ezekkel a technológiai innovációkkal lehetőségünk van modernizálni a korábbi termékeket, eszközöket, vizualizációs technikákat illetve lehetőség nyílik olyan problémák megoldására is, amelyeket a hagyományos módszerekkel nem voltak megvalósíthatók.

A fogászati digitalizáció hétköznapi használatának kihívásai között szerepel az intraorális szkennerek használata. Ez magával hozza a virtuális térben történő kommunikációt a páciens és a labor között. Azonban ahhoz, hogy ez a virtuális kommunikáció létrejöjjön az adott fogtechnikai labornak megfelelő technikai infrastruktúrával kell rendelkeznie. Ennek következtében a gyártás körülményei például, mint a modellek és a termékek, szubsztraktív valamint additív módon történő gyártása, azaz a „relatív gyártástechnológiai pontosság” a labor felelőssége. A virtuális térben történő tervezés illetve az additív módon történő gyártás és a precíziós utómunkálat lehetővé teszik a kreatív megoldásokat, amelyek nem csak új megoldható eseteket eredményeznek, hanem az eddigi hiba és korrekciós készségek is széleskörű lehetőségekkel, megoldásokkal gyarapodnak.

A digitális fogászat egy teljesen új irány, amely jelentős előnyökkel jár, mind a fogtechnikusok, mind a fogorvosok, mind a páciensek számára. Hiszen összeségében azt eredményezi, hogy a fogtechnikai munkát, majd végeredményben az orvosi kezelést gyorsabban, pontosabban, az elvárásokkal minél inkább összhangban lehet elvégezni.

%d bloggers like this: