Site icon Digitális Fogászati Egyesület

Szkenner Teszt

Weblap a Magyarországon elérhető intraorális szkennerek összehasonlítására

A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján működő Digitális fogászati munkacsoport létrehozott egy weboldalt, amely standard szempontrendszer alapján, in vitro és klinikai vizsgálatokkal megalapozva a Magyarországon elérhető intraorális szkennerek átfogó összehasonlítását teszi lehetővé.

http://fogpotlastan.szkennerteszt.testingsolutions.hu/

 A szkennereket gyártó cégek újabb és újabb eszközökkel jelennek meg a piacon, amelyek folyamatosan bővülő funkciókkal és egyre korszerűbb szoftverekkel rendelkeznek. Kiélezett verseny zajlik közöttük. Talán a legtöbben azt gondoljuk, hogy a nemzetközi piacokon erősebben érezhető a szkennerek jelenléte, mint itthon Magyarországon. Vajon mi hol tartunk? Vannak-e elérhető szkennerek az országban, illetve, ha igen akkor kitől vásárolhatók meg? Vannak-e fogtechnikai laboratóriumok, akik a file-okat fogadni tudják és készítenek fogpótlást ezen az útvonalon is? A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján végzett vizsgálatban többek közt ezekre is kíváncsiak voltunk. A klinika Digitális munkacsoportja a Magyarországon elérhető intraorális szkennereket hasonlítja össze.

A weboldal segítséget kíván nyújtani a magyarországi fogorvosoknak, akik a jövőben szkenner vásárlását tervezik. A vizsgálatsoroz at nagy hangsúlyt fektet az egyes szkennerek használhatóságára (pl. ergonómia, szkennelési sebesség, szkennelés közbeni elakadások száma) valamint a szkennereket forgalmazók háttértámogatására. A szkennerek szoftveres és hardveres kiépítettsége mellett, hogy milyen indikációs területen használható az adott szkenner és természetesen az extra funkciókat is feltérképezi. Nem utolsó sorban a szkennerek pontossága is értékelésre kerül pontossági vizsgálatok segítségével. Az ár-érték arány teljesebbé válásához – a gyártási éveket figyelembe véve – a szkennerek árát is megtalálható a weblapon. 

Ha a fogászatban digitális technológiákról beszélünk, lassan mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy ez már nem a jövő technológiája, hanem a mindennapok valósága. A digitális eszközök és eljárások a hagyományos technikák mellett egyre nagyobb teret hódítanak, hiszen az indikációs területeik bővülnek az implantológia, az orthodoncia és a protetika területén, de kezelési tervek készítéséhez és akár diagnosztikus eszközként is alkalmazhatók. 

A digitális lenyomatok a hagyományos lenyomatvétel vetélytársai lettek, hiszen a file-ok évekig tárolhatók és felhasználhatók, illetve sokszor olyan esetekben is alkalmazhatók, ahol hagyományos módon esetleg lenyomatvétel nem kivitelezhető. A digitális lenyomatvétel a fogorvosok számára egyszerűbbé teheti a klinikai munkát, hiszen számos előnye mellett például a lenyomat a szék melletti monitoron azonnal értékelhető. A preparáció is ellenőrizhető, valamint szükség szerint javítható és csak azt a felszínt szükséges újra szkennelni amivel esetleg elégedetlenek vagyunk. Ezzel szemben a hagyományos lenyomat kiöntése után, a minta ellenőrzésekor felmerülő hibák vagy hiányosságok miatt, az újbóli lenyomatvétel egy új alkalmat venne igénybe. (Zimmermann et al. 2015). Digitális útvonalon akár chairside (szék mellett) is tervezhető, illetve ezt követően marható vagy 3D nyomtatható a fogpótlás, ami nagyon időhatékonnyá is teszi a kezelést (Blazt et al. 2019).  

A gyártók számos új és egyre korszerűbb anyagot jelentetnek meg ezekre a célokra (Sulaiman 2020). A digitalizációval azonban nem csak a fogászati szakma dolgozóinak munkája lehet egyszerűbb, hanem a páciensek számára is komfortosabbá válhat a fogászati kezelés és a lenyomatvétel. Az intraorális szkennerekkel készített digitális lenyomatvétel során a lenyomatanyag garat felé folyásának kellemetlensége is kiküszöbölhető. (Joda, Brägger 2016).

http://fogpotlastan.szkennerteszt.testingsolutions.hu/index.php?page=kezdolap

Exit mobile version